Opcije pristupačnosti Pristupačnost

O djelatniku

izv. prof. art. mr. art. Franko Božac

Zvanje: izvanredni profesor
E-mail: E-mail
Osobna stranica na Webu: www.frankobozac.com
Organizacijska jedinica: Odsjek studija Klasične harmonike

Nastava

preddiplomski

diplomski

Životopis

Franko Božac rođen je 1974. godine u Puli. Diplomirao je klasičnu harmoniku na Pedagoškom fakultetu u Puli, u klasi prof. V. A. Muntyana, kao prvi diplomirani akademski glazbenik – profesor harmonike koji je diplomirao u Republici Hrvatskoj.

Magistrirao je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu u klasi prof. V. A. Balyka, dok je u Londonu na Royal Academy of Music okončao poslijediplomski studij klasične harmonike (PGDip) u klasi prof. Owena Murraya.

Jedan je od međunarodnih umjetnika ambasadora neprofitne globalne krovne organizacije za glazbenu kulturu i kulturne diplomacije Euro Mediterranean Music Academy (EMMA for Peace) pod patronatom UNESCO-a i pokroviteljstvom glavnog tajnika Vijeća Europe, te počasnim predsjedanjem proslavljenog talijanskog dirigenta Riccarda Mutija.

2012.g. uvršten je u poznatu Hübnersovu enciklopediju „Who is Who“ koja sadrži popis značajnih ljudi iz područja ekonomije, politike, znanosti, kulture, umjetnosti i sporta.

2017.g. odbor za posebne zasluge londonske kraljevske glazbene akademije dodijelio mu je nagradu kojom je postao pridruženi član Londonske kraljevske akademije (ARAM).

2014. g. snimio je koncert za harmoniku i gudači orkestar malteškog nacionalnog kompozitora Charlesa Camilleria za poznatu etiketu NAXOS Classical Records.

Kao solista nastupio je s Karlovy Vary simfonijskim orkestrom, londonskim akademskim kraljevskim orkestrom, malteškom filharmonijom, kalinjingradskom filharmonijom, Österreichische Symphonikerom, aradskom državnom filharmonijom, uljanovskim državnim simfonijskim orkestrom, Cameratom Austriacom, gudačkim orkestrom moskovske nacionalne akademije Gnjesin, Wintergreen Festival Orchestrom, varaždinskim komornim orkestrom, hrvatskom komornom filharmonijom, Simfonijskim Orkestrom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Oregon Music Festival Orchestrom, Portland Civic Orchestrom, luganskom filharmonikom te kao član orkestra u Londonskoj Simfonietti, liverpulskoj kraljevskoj filharmoniji, londonskim kraljevskim College of Music orkestrom, “Ensemble 10/10”, manchesterskom sveučilišnom simfonijskom orkestru i simfonijskom orkestru HRT-a.

Njegove izvedbe bile su emitirane u mnogim svjetskim poznatim medijima poput: BBC Radio 3, BBC Scotland, RAI 3, ORF radio OEI, LRT (litvanski nacionalni radio), Radio Malta, HRT1, Radio Beograd 3 i dr.

Svirao je u mnogim prestižnim dvoranama ako što su: Smetana Hall u Pragu, Oriental Arts Centre u Šangaju, Queen Elisabeth Hallu u Londonu, Liverpool Philarmonic Hallu Liverpoolu, Kaljiningradskoj filharmoniji u Kaljinjingradu, koncertnoj sali Muzičke akademije  „Gnjesin“ u Moskvi, Luganskoj filharmoniji u Lugansku, Lenjinovom memorjalnom centru u Uljanovsku, 

Dalian Grand Theatre u Dalianu, Liuzhou Culture and Art Center u Liuzhouu, Jiang Xi Arts Center Hall u Jiang Xiju, Hangzou Hall u Hangzou i drugim salama.

Nastupio je s eminentnim umjetnicima poput  J. C. Domenec (Protégéa legendarnog Sir Collin Devisa), G. Benjamin (jedan od najeminentnijih britanskih skladatelja i student Oliviera Messiaena te dobitnik titule Commander of the Order of the British Empire), G. Carpenter (autor  kultnog filmskog klasika: The Wicker Man ), Vasily Petrenko (šef dirigent Royal Liverpool Philarmonic Orchestra), S. Hauser, D. Ashkenazy, M. Tarbuk, E. Sakpinar i mnogim drugim umjetnicima.

Često surađuje sa živućim skladateljima, što je rezultiralo praizvedbama djela domaćih i stranih autora, od kojih valja izdvojiti slijedeće skladbe: „After Braque“ za bayan, mandolinu, saksofon i simfonijski orkestar skladatelja Garry Carpentera, „Parafraze“ za harmoniku i gudače skladatelja Branka Okmace, „Zujalica“ za harmoniku i gudački orkestar i dvostruki koncert „Allegro barbaro“ za harmoniku, klavir i gudački orkestar skladatelja Bashkima Shehua, „Partita za harmoniku i simfonijski orkestar“ skladatelja Alexandra A. Atarova, Sonata za klavir i harmoniku Roberta Di Marina, „The Hole of Horcum“ koncert za harmoniku i simfonijski orkestar skladatelja James Williamsona, 2007. godine praizveo je djelo „ St. Kilda a European Opera“ , za harmoniku, violončelo, trombon, glasovir, vibrafon, dva zbora, dječji zbor i soliste, pod dirigentskom palicom Andya Thorburna, uz izravan prijenos BBC Scotlanda.

Također, nastupao je na festivalima kao što su: The Cornerstone Festival u Liverpoolu, London Virtuoso Festival (UK), Wintergreen Festival (SAD), Oregon Festival (SAD), Bloomsbury Festival (UK), IŠ Arti Festival u Litvi, Glazbene večeri u Sv. Donatu - Zadar i mnogim drugima.

Sudjelovao je u više od 80 predstava u raznim kazalištima, među kojima i u The New End Theatre. Tamo je izveo "The Rege of Jaques Brell" s Antonyem Cableom i Stiuardom Barrom, a tom je prigodom snimljen i CD.

Jedna od glavnih preokupacija komornog muziciranja Franka Bošca je muziciranje s malteškom pijanisticom Charlene Farrugiom s kojom je osnovao Duo Mascagni, ovaj je sastav formiran  u Londonu 2008. godine.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na uglednim međunarodnim solističkim i komornim natjecanjima.

Održao je mnogobrojne majstorske tečajeve za harmoniku te sudjeluje u radu prosudbenih komisija u Hrvatskoj i inozemstvu (Coupe Mondiale i Trophée Mondial).

2009. godine Ministarstvo znanosti , obrazovanja i športa RH – Agencija za odgoj i obrazovanje, dodijelila mu je zahvalnicu za izvrsne rezultate s studentima. 2009. godine Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Odjel za glazbu udijelio mu je zahvalnicu i priznanje za poseban doprinos razvoju studija klasične harmonike. Također, iste mu je godine dodijeljena i zahvalnica Istarske Županije za stvaralački rad sa studentima i uspješno sudjelovanje na natjecanjima. Nadalje, 2006./07., 2009./10., 2010./11., 2011./12. godine primio je priznanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH (Agencija za odgoj i obrazovanje) za izvrsne rezultate u pedagoškom radu sa studentima (Oskar znanja), dok mu je 2010. godine na 63. Svjetskom Kupu Harmonikaša u Varaždinu Hrvatsko Društvo Harmonikaških Pedagoga dodijelilo diplomu i zahvalnicu.

Trenutno predaje na Muzičkoj akademiji u Puli na Odsjeku za Klasičnu harmoniku gdje također obnaša dužnost predstojnika.