NOVOSTI MAPU:

Iako Odsjek studija Solo pjevanja postoji tek šest godina, dosadašnji zavidni rezultati potvrđeni su na međunarodnoj i na nacionalnoj razini. Studenti klase doc. mr. art. Sofije Cingula, mezzosopranistica Ema Delač i bariton Lovro Matešin, na 22. međunarodnom natjecanju solo pjevača „Nikola Cvejić“, koje se održalo u Rumi 29. i 30. studenog ove godine, osvojili su ukupno čak tri nagrade.

Time je Muzička akademija u Puli prvi puta u povijesti osvojila nagrade na natjecanju Solo pjevanja izvan granica Hrvatske. Do sada su, naime, solo pjevači inozemna odličja osvajali u kategorijama komorne glazbe.

U vrlo jakoj konkurenciji sjajnih glasova, Ema Delač, studentica druge godine Pjevanja i treće godine Glazbene pedagogije osvojila je drugu nagradu u trećoj kategoriji „Mlade nade“ te specijalnu nagradu udruženja „MOTO“ (Muzička opersko teatarska organizacija) sa sjedištem u Beogradu.

Mladi bariton Lovro Matešin natjecao se u petoj kategoriji „Solo pjesma i opera“ koja se odvijala u dvije etape te je u kategoriji u kojoj su se nagradama ovjenčala samo tri kandidata s najvećim brojem bodova, postigao ukupno treće mjesto.

Po povratku iz Rume u klasi prof. Cingula nije bilo vremena za predah jer je studentica prve godine diplomskog studija Solo pjevanja, sopranistica Ana Mikac ostvarila svoj prvi profesionalni angažman debitirajući u ulozi Lise iz operete Emmericha Kalmana „Grofica Marica“. Riječ je o koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Gradskog kazališta Komedija iz Zagreba koja je iznimno uspješno vratila operetu na daske varaždinskog HNK. Upravo (i) ovaj profesionalni angažman dokazuje kako Odsjek Solo pjevanja Muzičke akademije u Puli na najbolji način priprema studente za sve izazove koje pred mlade umjetnike stavlja karijera solo pjevača.

Popis obavijesti