Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Objava za medije: Sveučilište u Puli...

Danas su na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli predstavljeni studijski programi koje provode Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Filozofski fakultet u Puli, Muzička akademija u Puli, Medicinski fakultet u Puli i Tehnički fakultet u Puli. Upisi na sve preddiplomske studijske programe traju do 18. srpnja.

Prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić rekla je kako preddiplomskoj i integriranoj razini Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nudi ukupno 1.432 slobodna mjesta od čega za redovite studente 1.016, za izvanredne studente 282 i strane državljane 134. Već sada po privremenim rang listama popunjenost od 100% ima Znanost o moru, Studij sestrinstva, Japanski jezik, Engleski jezik i Rani predškolski odgoj i obrazovanje. Više od 70% popunjeni su studijski programi dizajna i audiovizualnih komunikacija, Informatika i Učiteljski studij.

 

Izv. prof. dr. sc. Iva Blažević, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti istaknula je kako se u Puli više od pola stoljeća osposobljavaju učitelji i odgojitelji za rad u osnovnim školama i ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na hrvatskom i talijanskom jeziku. Nastava na kolegijima izvodi se uz suvremene metode rada, individualni i znanstveni pristup te kroz učionička predavanja, vježbe i seminare, a tijekom cijelog studija omogućen je neposredni rad u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnim školama u obliku stručne prakse i metodičkih vježbi čime studenti razvijaju i njeguju kompetencije potrebne za rad u odgoju i obrazovanju.

Filozofski fakultet u Puli nudi studijske programe osluškujući suvremene potrebe i ugrađuje ih vješto u postojeće i nove programe istaknula je izv. prof. dr. sc. Lina Pliško, dekanica Filozofskog fakulteta u Puli. Primjer je studij Japanskog jezika i kulture koji je jedinstven u Hrvatskoj i za koji vlada veliki interes. Žele li mladi ljudi raditi u obrazovanju, baviti se znanošću u humanističkome području, arheološkim iskapanjima, povijesnim istraživanjima, lektorirati i pisati tekstove, prevoditi tekstove, poučavati jezik kao strani, raditi u organizacijama civilnoga društva, u medijima i biti (su)kreator kulturnih zbivanja i kulturne scene, Filozofski fakultet u Puli nudi upravo takve programe.

Dijana Majstorović, predstavila je Medicinski fakultet u Puli gdje se može studirati Sestrinstvo, i pohađati program cjeloživotnog obrazovanja Palijativna skrb s kliničkom praksom. Studiji se mogu upisati u statusu redovnog i izvanrednog studenta. 

Studentima sa završenom srednjom medicinskom školom smjer medicinska sestra / tehničar uz licencu Hrvatske komore medicinskih sestara omogućeno je obavljanje studentskog posla u OB Pula, Istarskim domovima zdravlja, Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj i drugim socijalnim i zdravstvenim ustanovama i na taj način stjecanje znanja i vještina u kliničkom okruženju i pomoći u organizaciji sestrinske službe na radilištima s obzirom na kronični nedostatak medicinskih sestara.

Doc. art. Marija Kuhar Šoša  istaknula je kako je Muzička akademija u Puli mjesto prožimanja glazbe, kulture i umjetnosti sa znanošću, inovacijama i novim tehnologijama. Studijski programi nude širok spektar zanimljivih kolegija kroz koje se izgrađuju kompletne umjetničke i znanstvene osobnosti. Profesori i studenti Akademije sudjeluju kao kreatori u različitim oblicima glazbenoga i kulturnog života diljem Hrvatske i u inozemstvu. U poticajnoj, konkurentnoj, suvremenoj i inovativnoj stvarnosti pulske Muzičke akademije student biraju preddiplomski i diplomski studijski program: Glazbena pedagogija, Klasična harmonica, Solo pjevanje ili Klavir. 

Doc. dr. sc. Nicoletta Saulig predstavila je Tehnički fakultet na kojemu spajajući nove IT tehnologije i industrijsku praksu, uz temeljne tehničke, konvencionalne računarske i strojarske discipline, student izučavaju i odabrana područja brodogradnje, inženjerstva morske tehnologije i elektrotehnike kao i nove i moderne tehnologije iz automatike, elektronike, materijala, mehatronike, robotike, novih i obnovljivih izvora energije. Posebnost ove najmlađe sastavnice je i sedam izvrsno opremljenih laboratorija u kojima studenti stječu primjenjiva znanja i vještine. Na Tehničkom fakultetu u Puli student može upisati Računarstvo ili Proizvodno strojarstvo, a po završetku ovih studija nastaviti studirati na sveučilišnim diplomskim studijima.

U prvom upisnom roku prijave i izbori na sve preddiplomske i integrirane studijske programe vrše se elektronički putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava visokih učilišta na adresi www.postani-student.hr, upute o postupku elektroničkih prijava studijskih programa nalaze se na mrežnim stranicama www.postani-student.hr i www.studij.hr a krajnji rok za elektroničku prijavu studijskih programa za ljetni upisni rok  je 18. srpnja 2022. do 13:59 sati.

Nadamo se da ćete u vašem cijenjenom mediju prenijeti informacije o ovogodišnjim upisima i novostima na pulskom Sveučilištu. 

S poštovanjem,

rektor

prof. dr. sc. Marinko Škare

 

Popis obavijesti