Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Suradnja Mozarteuma i Muzičke...

Dana 4. studenoga 2022. u organizaciji salzburškog Mozarteuma, u dvorcu Frohnburg – mjestu snimanja filma Moje pjesme, moji snovi – održan je međunarodni simpozij glazbenih pedagoga. Na simpoziju su predstavljeni rezultati međunarodnog znanstvenog projekta Schools@Concerts: Tuning Up for the Music Experience te istoimena knjiga. Uz dr. Bernhofera i dr. Malla, kourednica znanstvene knjige je i izv. prof. dr. sc. Sabina Vidulin s Muzičke akademije u Puli, ujedno i autorica dvaju poglavlja.

Pulska akademija tim je povodom postala partner renomiranom Mozarteumu te označila novu stranicu u znanstvenoj vidljivosti i prepoznatljivosti Odsjeka za glazbenu pedagogiju. Isto tako, uz EAS – Europsku udrugu za glazbu u školi, Muzička akademija u Puli podržala je publikaciju knjige u izdanju poznate europske izdavačke kuće na području glazbe, Helbling.

Polazište europskog međunarodnog projekta čini suradnja škole i koncertne direkcije kako bi učenici višerazinski doživjeli koncert i postali zainteresiraniji za umjetničku/klasičnu glazbu. Opisi i specifičnosti pojedinačnih studija analizirani su na nacionalnoj razini te stavljeni u zajednički kontekst kako bi se ispitali doživljaji, mišljenja, asocijacije i stajališta učenika, učitelja i organizatora koncerata.

Rezultate hrvatske studije i studija iz Austrije, Engleske, Mađarske, Njemačke, Poljske Sjeverne Makedonije i Srbije donosi knjiga Schools@Concerts: Tuning Up for the Music Experience, a više informacija o projektu moguće je pronaći na: https://schoolsatconcerts.gitlab.io/

Istaknimo da Odsjek glazbene pedagogije Muzičke akademije u Puli njeguje suradnju s alumnima i potiče studente na cjeloživotno obrazovanje pa je tako u projektu na nacionalnoj razini sudjelovala prof. Mirela Šprajc, bivša studentica, a Simpozij je pratila Laura Marin, studentica-demonstratorica.

Popis obavijesti