Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Koncertima na turneji zbor mapu...

Tjedan od 19. do 25. listopada 2022. mnogim će studentima i djelatnicima Muzičke akademije u Puli ostati u nezaboravnom sjećanju. Kao rezultat višemjesečnog intenzivnog rada, mješoviti pjevački zbor Muzičke akademije u Puli pod vodstvom izv. prof. art. Domenika Briškog odradio je zahtjevnu glazbenu turneju kroz Njemačku i Austriju.

Ideja o turneji nastala je još 2020. godine no zbog pandemije bilo ju je moguće održati tek sada. Riječ je o međunarodnoj suradnji sa zborom i orkestrom "Confido vocale & camerata" iz Njemačke i naše Muzičke akademije tako da su dva koncerta održana u Istri, 14. i 15. listopada u Katedrali sv. Marije u Puli i crkvi sv. Eufemije u Rovinju, a druga dva 22. i 23. listopada u njemačkim gradovima Dorsten i Gladbeck.

Na putu do Dorstena zbor Muzičke akademije napravio je još jednu međunarodnu suradnju s Komornim zborom Augsburškog sveučilišta. Na tom je koncertu prezentirana hrvatska glazba s težištem na istarski skladateljski krug. Održan je u Collegium Musicum Sveučilišta u Augsburgu, a osim sjajnih zborskih skladbi poput "Cantime Marinar" Vlade Benussija (uz solistice Valentinu Elizabetu Šilje i Karmen Szabo), praizvedbe oratorijskog djela "Regine Caeli" Branka Okmace i njegovog djela "Letuća beseda" te bitinade "El gianeico" Massima Brajkovića (uz solo Dajane Lupić i Vilme Grazie Žmak) imali smo prilike čuti i skladbe hrvatskih autora u izvedbi solista odsjeka solopjevanja. Tako se na programu našao izbor istarskih pjesama Ivane Lang u muzikalnoj izvedbi Vilme Žmak, „Poche paruole“ Vlade Benussija sjajnog tenora Josipa Krajačića, ali i solopjesme Massima Brajkovića "Što sanja otok" u nadahnutoj izvedbi Lane Živčić te "Leptir na dlanu" koji je također izvela Žmak. Za klavirsku pratnju bio je zadužen asistent Luka Demarin.

Komorni zbor studenata iz Augsburga pod vodstvom genijalnog Andreasa Beckera nagradio je publiku nastupom u središnjem bloku koncerta tijekom kojeg su u zahtjevnim skladbama poput "Exsultate justi" Ludovica da Viadane, "O salutaris hostia" Gioacchina Rossinija, "Abendlieda" Josefa Rheinberga i drugih izrazito kvalitetnim izvedbama pokazali visoku zborsku disciplinu i široki spektar glasovnih boja uz izniman smisao za dinamičko nijansiranje.

U posljednjem dijelu koncerta zbor MAPU oduševio je publiku skladbama "Salve Regina" Antonia Smareglie u obradi Branka Okmace, "Svrši stopi moje" Krsta Odaka uz solo spomenute Žmak te energičnim i plesnim "Tancem u Savičenti" Nella Milottija. Sam kraj koncerta bio je zadužen za maestralni združeni nastup obaju zborova kada su dvoranu ispunile note izrazito emotivnih duhovnih skladbi "Ave Marie" Tomislava Talana te "Molitva" Franje Dugana.

Visoka kvaliteta zborske glazbe nastavila se i narednih dana kad je turneja doživjela svojevrsni vrhunac na dva spomenuta koncerta. Na njihovom su se programu našla tri veća vokalno-instrumentalna djela: "Magnificat" Franza Schuberta (solisti: Valentina Elizabeta Šilje, Karmen Szabo, Vilma Grazia Žmak, Lana Živčić, Josip Krajačić, Cedrik Bayard), praizvedeno je oratorijsko djelo pisano posebno za ovu prigodu – maestralna "Regina caeli" Branka Okmace, ovoga puta u orkestralnoj verziji, te "Messa di Gloria e Credo" Gaetana Donizettija (solisti: Annette Regnitter, Edit Kientzl, Johannes Jonas Mang, Cedric Bayard). Za neponovljiv doživljaj muziciranja pozamašnog broja izvođača pobrinuli su se glazbeni voditelji i dirigenti Domeniko Briški i Wolfgang Endrös. Izvođače je publika oduševljeno nagradila ovacijama, kako u crkvi sv. Barbare u Dorstenu, tako i idući dan u gradu Gladbecku u crkvi sv. Križa kad je koncert repriziran.

Na povratku u Istru zbor MAPU svečano je zatvorio svoju turneju posljednjega dana kada je sakralnim skladbama animirao svetu misu u Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu nakon koje je kao nagrada hrvatskoj publici u Austriji uslijedio i koncertni dio programa i kraće predavanje župnika fra Zlatka Špehara.

Tijekom turneje nije nedostajalo ni popratnih sadržaja. Djelatnici i studenti naše Akademije tako su između ostaloga prisustvovali ekskurziji po Augsburgu i posjetima interdisciplinarnim i multimedijskim izložbama fotografija geološko-socijalne tematike "Krhki raj" u Gasometer Oberhausen zavidne visine te bivšoj čeličani, sada pejzažnom parku u Duisburgu. Bilo je prilike i za večernju šetnju Salzburgom i posjet jazz koncertu sjajnih glazbenika poput Lakecie Benjamin iz SAD-a na alt saksofonu. Posljednji dan bio je obilježen posjetom najstarijem rudniku soli na svijetu (starom preko 7000 godina) u Hallstattu (Austrija) koji je oduševio uzvanike, između ostalog i zahvaljujući popratnim digitalnim multimedijskim sadržajima.

Zahvaljujući velikodušnim obiteljima u Augsburgu i Dorstenu, svim je izvođačima bio osiguran smještaj, a doživljaje nastale prilikom radosnih druženja stranih i domaćih glazbenika zasigurno će svi sudionici ove turneje još dugo pamtiti. Navedimo i da je ovaj projekt obuhvatio oko čak 140 izvođača. (L. DEMARIN)

Popis obavijesti