Opcije pristupačnosti Pristupačnost

PREDSTAVLJANJE PRIRUČNIKA ZA...

Priručnik za nastavu solfeggia u osnovnoj glazbenoj školi pod nazivom Spoznajno-emocionalno slušanje glazbe u nastavi solfeggia: primjeri dobre prakse, autorice izv. prof. dr. sc. Sabine Vidulin, predstavljen je 6. svibnja 2023. u sklopu programa Osmog međunarodnog simpozija glazbenih pedagoga.

Namijenjen je onima koji su zainteresirani za novitete u struci, otvoreni prema inovacijama, koji duboko promišljaju o svojoj nastavi, spremni su na učenje, suradnju i timski rad. Priručnik je zamišljen kao skripta, jednostavnoga oblika, za čitanje i razonodu, ali i kao motivacija za učenje, usavršavanje i poučavanje na temeljima holističkoga obrazovanja uz kulturno-umjetnički prinos spoznajno-emocionalnoga slušanja glazbe.

Cilj priručnika je upoznati glazbene pedagoge, studente i učitelje glazbe karakteristikama i specifičnostima spoznajno-emocionalnoga slušanja glazbe, zatim s nastavnim pripravama priređenima za predmet Solfeggio u osnovnoj glazbenoj školi te ukazati na rezultate istraživanja modela u praksi, što sve čini prvi dio priručnika. Drugi dio priručnika sačinjavaju autorske priprave kolega Suzane Goldin, Nikole Lovrinića, Ane Čorić, Ankice Vujnović-Tonković, Marije Berać-Jozić i Antonije Poljuha koji su na temeljima spoznajno-emocionalnog slušanja izgradili kreativne i zanimljive nastavne jedinice.

Predstavljanje priručnika moderirala je izv. prof. dr. sc. Lada Duraković koja je nakon uvodnih riječi pozvala dvije recenzentice da se obrate skupu. Red. prof. dr. sc. Miomira M. Đurđanović istakla je da je priručnik izuzetan doprinos sadašnjim i budućim generacijama studenata glazbene pedagogije u kojem su sadržane jasne upute i modeli dobrih praksi kojima je nastavu solfeggia moguće dalje unaprijediti. Povezujući istodobno teoriju i praksu autorica potiče izuzetno značajan multidisciplinarni pristup slušanja glazbe, predstavljajući osmišljene, ali i provjerene modele čijom primjenom će se u budućnosti nastava solfeggia moći dalje inovirati. Druga recenzentica, doc. dr. sc. Vedrana Marković istakla je da priručnik predstavlja publikaciju sa jedinstvenom, originalnom temom, utemeljenu na znanstvenom istraživanju i provedenu u praksi. Pored jasno iskazanih stavova, metodičkih smjernica i objašnjenja, posebno su značajne pripreme za određene nastavne jedinice, koje čitatelju – učitelju solfeggia približavaju materiju i vode ga kroz svijet slušanja glazbe sa učenicima na posve nov način. Pristup za koji se zalaže dr. Vidulin jedinstven je na prostoru Hrvatske i okruženja, pa i šire, i predstavlja pionirski pothvat vrijedan divljenja.

Nakon što je autorica priručnika ukazala na strukturu priručnika te napomenula da su vrijedan dio publikacije i likovni radovi djece predškolskog uzrasta nastali na temelju slušanja glazbenih djela u vrtićima koje su provodile studentice pulskoga Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti pod mentorstvom doc. art. Breze Žižović, svoja su zapažanja o suradnji i kratki osvrt na vlastite priprave koje čine dio priručnika naveli i gore navedeni autori priprava, suradnici na knjizi.

U odličnom ozračju prepunom međusobnog uvažavanja i podrške, Vidulin je na kraju predstavljanja izjavila: „Na vama je da ove ideje prenesete u razred i učinite nastavu solfeggia motivirajućom, ugodnom, kreativnom te da učenicima omogućite holistički razvoj uz glazbene poticaje. Naravno, ako to želite.“

Izdavač publikacije je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Muzička akademija u Puli.

Popis obavijesti