Moje je ime Silvija i svoju Erasmus mobilnost sam obavila u Portugalu, na Instituto Politécnico do Porto - Escola Superiror de Hotelaria e Turismo. Zašto sam izabrala baš Portugal? Pošto mene zanima turizam i ugostiteljstvo, birala sam studijske programe koji imaju drugačije kolegije u ponudi od naših fakulteta, a koji bi mogli uvelike doprinijeti mom obrazovanju.

Na predavanjima je bilo iznimno zanimljivo, prvenstveno zato što su bila na drugom jeziku, odnosno predavanja su se održavala na portugalskom i engleskom jeziku. U početku sam bila dosta skeptična što se toga tiče, no s vremenom sam se naviknula i mogu se pohvaliti da sam čak i naučila malo portugalskog. Što se tiče engleskog jezika – s tim nisam imala problema. Ako mislite da se na Erasmusu baš ne uči i da profesori popuštaju... Eh, pa ja takvo iskustvo nemam. Naime, na fakultetu u Portugalu sam tretirana kao i redovni portugalski studenti. 

Uz predavanja sam stigla i putovati, što samostalno što s drugim Erasmus studentima. Putovanja je organizirao ESN (Erasmus Student Network) office, ta putovanja su uglavnom bila jednodnevna, no mjesta na koja su nas vodili su bila fenomenalna. Organizirali su i mnogo partyja koji se nikako ne mogu usporediti s našim izlascima. Također, smo se i samostalno dogovarali da odemo na neka putovanja koja bi trajala i po tjedan dana. Pa sam tako s prijateljima otišla u Lisabon, a kasnije i u južni dio Portugala koji se zove Algarve, ondje sam obišla stvarno mnogo gradova – sve je lakše ako rentate auto. 

Iz nekih kolegija smo imali mogućnost izlaska na predrok te sam naravno na njih izlazila, tako da mi je ostalo svega par kolegija koje sam morala položiti baš na ispitnim rokovima. Što to znači? Više slobodnog vremena! Tako da sam se samostalno uputila u Irsku u Dublin. Uz Dublin sam obišla još par gradića u blizini koji su me uistinu očarali. Nakon povratka u Portugal sam otputovala s kolegicom (koja je također bila na Erasmusu) na dva tjedna u Maroko, obišle smo pet gradova, upoznale njihovu kulturu, običaje, pa i jezik. 

Utisak, uspomene i osjećaje koje takvo iskustvo ostavi na vama je jednostavno neopisivo. Odlazak na Erasmus je jedna prilika koja vam se ne pruža često u životu. Smatram da bi svaki student trebao barem jedan semestar otići na Erasmus, ne samo zbog putovanja i obrazovanja, već i zbog toga što je to jedno iskustvo koje nas nadopunjava kao osobe.

Silvija Kukuljević
Instituto Politécnico do Porto - Escola Superiror de Hotelaria e Turismo (5.3.2018. – 27.7.2018.)

 

 

 

 

 

 

Popis obavijesti