Opcije pristupačnosti Pristupačnost

O djelatniku

izv. prof. art. dr. art. Dražen Košmerl

Zvanje: izvanredni profesor
Funkcija:DEKAN
E-mail: E-mail
Organizacijska jedinica: Odsjek studija Klasične harmonike

Nastava

preddiplomski

diplomski

Životopis

Dražen Košmerl, hrvatski harmonikaš i pedagog, rođen 1966. u Koprivnici (Hrvatska). Svoj glazbeni put započeo je u Glazbenoj školi Varaždin, gdje završava srednju glazbenu školu. Diplomirao je na Državnoj muzičkoj akademiji „P.I.Čajkovski“ u Kijevu (Ukrajina), gdje završava i poslijediplomski studij. Njegovi mentori su bili Vera Višošević, Slavko Magdić,  Ivan Jaškević i Pavel Fenjuk. Usavršavao se kod mnogih eminentnih glazbenika i pedagoga.

Dobitnik je mnogih značajnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima za harmoniku. Diplomant je 34. Svjetskog trofeja harmonike u La Chaux de Fonds (Švicarska) 1984. god.

Kao solist i komorni glazbenik nastupao je diljem Hrvatske, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Rusiji, Ukrajini. Sudjelovao je na uglednim međunarodnim festivalima, kao što su „Two days and two nights of new music“ Odessa, „Day of the Ukrainian bayan and accordion“ Kijev, „Day of the Russian bayan and accordion“ Moskva. Bilježi nastupe sa orkestrima: orkestar Opere SNG Maribor, orkestar Opere HNK ''I.pl.Zajc'' Rijeka, Varaždinski komorni orkestar, orkestar „Camerata Austriaca“. Sa Varaždinskim komornim orkestrom 2010. godine premijerno izvodi djelo „Nevera“ skladateljice Đeni Dekleve Radaković. Iste godine, kao jedini predstavnik iz Hrvatske sudjeluje na Festivalu skladatelja Vladimira Runčaka u Kijevu, jednog od najznačajnijih suvremenih ukrajinskih skladatelja.

Posebno njeguje komorno muziciranje, u ansamblima sa klavirom, violončelom, klarinetom i glasom. Osniva Duo AccoVoice (vokal i harmonika), održava koncerte na muzičkim akademijama u Trstu, Ljubljani,  Kijevu, Moskvi.

Za umjetnički i pedagoški rad prima više nagrada i priznanja:

  • za izuzetan pedagoški rad – Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija; 2010, 2009, 2008, 2005, 2003, 2001, 2000, 1998.
  • Posebna nagrada Agencije za znanost i obrazovanje Republike Hrvatske, za ostvarene pedagoške rezultate, 2008.
  • za poseban doprinos razvoju studija Klasične harmonike – Sveučilište Jurja Dobrile, Odjel za glazbu, 2009.
  • za sudjelovanje na 63.COUPE MONDIALE u Varaždinu, 2010.
  • za doprinos razvoju studija Klasične harmonike u sklopu proslave 20. obljetnice studija – Odjel za glazbu, Sveučilište Jurja Dobrile, Pula, 2014.

Član je prosudbenih komisija na domaćim i međunarodnim natjecanjima: regionalna i državna natjecanja HDGPP-a, Međunarodni susreti harmonikaša u Puli, Svjetski kup harmonike, Republičko natjecanje muzičkih škola Srbije, Međunarodni muzički festival ''Dani harmonike'' Bijeljina (BIH),  Međunarodni muzički festival AKORDEON ART Sarajevo (BIH) i dr. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri na državnim i međunarodnim natjecanjima ostvario je preko 70 nagrada.

Radi na unapređenju pedagoške literature za harmoniku, autor je niza obrada djela raznih autora, kako za solo harmoniku, tako i komorne sastave, održava seminare za harmoniku.

Jedan je od urednika monografije „Vrijeme za pamćenje“ Dva desetljeća studija klasične harmonike u Hrvatskoj, izdane 2014. godine povodom 20. obljetnice studija harmonike u izdanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Suurednik je prvog notnog izdanja djela hrvatskih skladatelja za klasičnu harmoniku naziva „Antologija djela hrvatskih skladatelja za harmoniku“ izdanog 2019. godine povodom 25. obljetnice studija harmonike u Puli u izdanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Pod njegovim mentorstvom uspješno je obranjeno preko 20 završnih i diplomskih koncerata studenata klasične harmonike. Radi na unapređenju studijskih programa na Muzičkoj akademiji u Puli, jedan je od autora studijskog programa poslijediplomskog specijalističkog studija klasične harmonike.

Na Muzičkoj akademiji u Puli u umjetničko-nastavnom zvanju izvanrednog profesora predaje kolegije Klasična harmonika, Koncert za harmoniku i orkestar i Komorna glazba. Obnašao je dužnost člana Odbora za kvalitetu Sveučilišta, predstojnika Odsjeka za klasičnu harmoniku.

Trenutno obnaša dužnost dekana Muzičke akademije u Puli.