Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Međunarodni forum studenata glazbene pedagogije u Puli

Forum studenata je jedinstveno događanje u Hrvatskoj; iz nacionalnog okvira prerastao je u međunarodno susretište; studenti aktivno surađuju s mentorima; razmjenjuju iskustva sa studentima drugih akademija; svladavaju znanstvenu metodologiju; izlažu, diskutiraju, pišu radove, kreiraju budućnost.

Forum studenata glazbene pedagogije nastao je na temelju ideje dr. sc. Sabine Vidulin, a organizira se pod pokroviteljstvom Muzičke akademije u Puli, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Studentskog centra, Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile i Grada Pule. Prvi Forum održan je 2011. godine i imao je nacionalni karakter, dok je već sljedeći, drugi forum, održan 2013. godine, poprimio međunarodna obilježja. Budući da je forum prepoznat i izvan državnih okvira, svaki je sljedeći forum, 2015., 2017., 2019., 2021. i 2022. godine. godine obilježen međunarodnim sudjelovanjem studenata iz regije, ali i nekih dijelova Europe. Osim međunarodnog obilježja, pulski je forum postao specifičan i po zbornicima studentskih radova koji se tiskaju u izdanju Sveučilišta Jurja Dobrile. Od 2020. godine Forum se održava godišnje, a izmjenjuje se interni Forum studenata Muzičke akademije u Puli i međunarodni forum studenata glazbene pedagogije.

U brojevima, govorimo o sljedećem: Forum studenata glazbene pedagogije okupio je do sada 110 studenata iz Hrvatske (Pula, Zagreb, Split, Osijek), Slovenije (Ljubljana, Maribor), Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Mostar), Srbije (Beograd, Novi Sad), Crne Gore (Cetinje), Poljske (Gdanjsk) i Austrije (Salzburg). Izloženo je 55 tema, a objavljeno 44 radova studenata. Godine 2015. tiskan je prvi zbornik s 10 studentskih radova, dvije godine kasnije, 2017. godine, tiskan je drugi zbornik sa 7 studentskih radova, 2019. godine u zborniku je objavljeno 11 radova studenata, dok je 2021. objavljeno 10 radova studenata. Četiri su studentice bile kourednice zbornika. Pozvanih predavanja ili radionica profesora bilo je 9, uglavnom iz međunarodnoga okružja.

Godine 2019. skladana je Himna foruma studenata, a te su godine, kao i svih narednih izvedene prikladne umjetničke točke u vokalnim i instrumentalnim izvedbama studenata Muzičke akademije u Puli. Godine 2021. za Forum je oblikovan logo Fsgp.

Idejnost, cilj, svrha i rezultati Foruma studenata prikazani su 2018. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a potom i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Peti međunarodni forum studenata...